Župnik Marko Čižman je župnik v župniji Ljubljana – Podutik, v župnijski cervki posvečeni Svetemu Rešnjemu Telesu in Krvi. Pripravljala nasvete v zvezi s sklenitvijo zakonske zveze v cerkvi in o tem kaj je potrebno narediti prej in potem – da se imamo tudi v zakonu lepo.

Imate zanj kakšno vprašanje? Pišite mu na info@organizirajsiporoko.si in potrudil se bo za vaš odgovor.

“Župnik Marko Čižman je prijazen in izredno razgledan župnik, s pravo širino za današnji svet.”
Župnik Marko Čižman

22. Poroka 2 različnih ver

Spoštovani,

zanima me, če je slučajno možno imeti cerkven obred, glede na to, da moj partner ni krščansko katoliške vere. Jaz sem bila krščena, ampak tudi nimam opravljenega obhajila in birme. Vse kar sem do zdaj zasledila je, da možnost poroke dveh različnih ver v cerkvi ni možna. Lepo bi Vas prosila, če mi lahko posredujete več informacij. Najlepša hvala!

Lep pozdrav

Nataša

 

Vir: https://www.preview.ph/culture/wedding-churches-philippines-a00268-20190315-lfrm, 20. 1. 2021

 

Spoštovana Nataša, lepo pozdravljeni!

 

Vesel sem, da želita skupno pot okronati s poroko. Ker vajine situacije bolj podrobno ne poznam, odgovarjam zgolj splošno.

Samo krščenemu se priporoča da, če je le mogoče, pred poroko sprejme tudi zakrament svete birme. Sveti zakon je zakrament, ki si ga podelita dva, ki imata vsaj v osnovi željo, da bi v zakonu nadaljevala s krščanskim življenjem. Katoliška stran (v tem primeru vi, ki ste krščeni) pred sklenitvijo zakona obljubi, da bo storila vse, kar je v njeni moči, da bodo tudi vsi otroci krščeni in vzgojeni v katoliški Cerkvi. Nekatoliško stran (v tem primeru vašega partnerja) se o tem obvesti, da je s tem seznanjena.

Če poroka ne bo zelo hitro, se da marsikaj od tega še urediti. Na potezi pa ste predvsem vi, ki ste krščeni.

Vse dobro obema.

Župnik Marko

 

Arhiv: